Nasveti, recepti in ideje

Načini shranjevanja mikro zelenjave

Mikro zelenjava je odlična za povečanje vnosa mineralov, vitaminov in ostalih želenih snovi v naše telo. Če doma gojiš svoje mikro zelenje, verjetno že veš, kako pomemben je način pravilnega shranjevanja, kadar ne moreš zaužiti vsega, kar pridelaš.

Če mikro zelenjave še ne gojiš, predlagam, da si prebereš prispevek Vse o mikro zelenjavi in spoznaš to neverjetno super živilo.

V tem prispevku bova opisala kako shranjevati mikro zelenjavo.

Seznam Vsebine

Z mikro zelenjavo v telo vnesemo največ hranil, kadar jo porežemo svežo, tik preden jo postrežemo oziroma zaužijemo. Če doma vzgajamo več različnih vrst v nekoliko večjih pladnjih, pa se nam lahko zgodi, da mikrozelenjave ne moremo zaužiti v celoti in jo moramo primerno shraniti. 

Če je ne shranimo pravilno, se lahko mikro zelenje uniči v roku enega dne ali celo nekaj ur. Zato deliva nekaj nasvetov, kako mikro zelenje pravilno shraniti, da bo obdržalo kar največ svežine in hranilnih snovi. Najprej pa je seveda smiselno vprašanje, kdaj je potrebno mikrozelenjavo sploh porezati.

Kdaj moramo mikro zelenjavo porezati?

Pomembni sta dve časovni meji: prva je, kdaj lahko mikro zelenje začnemo rezati in ga dodajati k jedem, druga časovna meja pa je, kdaj je smiselno mikro zelenjavo porezati in presežek shraniti.

Mlade rastlinice lahko začneš rezati takoj, ko le-te razvijejo in razprejo oba klična lista (prva vidna listka na rastlinici po kaljenju). Pri nekaterih rastlinah je to lahko zelo kmalu, že 5. dan po setvi, pri nekaterih pa nekoliko kasneje. 

Nato lahko mikro zelenje še nekaj dni vsak dan sproti režeš tik preden ga ponudiš k jedem oziroma zaužiješ. Na ta način boš poskrbel za maksimalno vrednost vitaminov in mineralov v mikro zelenjavi.  Če veš v naprej, da boš verjetno imel presežek mikro zelenja, ti svetujeva, da vzgojeni set prestaviš na svetlo v hladnejšo sobo, saj boš s tem upočasnil rast.

Po cca 10 do 15 dneh od dneva setve, odvisno od vrste mikro zelenjave, ko se rastlinice začnejo povešati, pa je čas, da jih porežeš in shraniš na enega izmed spodnjih načinov. Če se ti mlade rastlinice začnejo povešati prej, je možnih razlogov za to več. O njih sva pisala v posebnem prispevku “7 razlogov, zakaj se mikrozelenje začne povešati”.

Nasvet št. 1:

za rezanje mikro zelenja uporabljaj oster keramičen nož ali keramične škarje. Na ta način preprečiš možnost oksidacije na mestu odreza, ki vodi do hitrejšega staranja rastlinic. Midva sva to opazila predvsem pri grškem senu, kjer je bila oksidacija vidna v zelo kratkem času po odrezu – rez je postal rjave barve.

Nasvet št. 2:

če veš, da boš imel presežek mikro zelenjave, set prestavi na svetlo v hladnejšo sobo in s tem upočasni rast rastlinic.

Shranjevanje v hladilniku

Gre za zagotovo najbolj priročno metodo shranjevanja. Izrednega pomena je, da mikrozelenje shraniš v hladilnik v nepredušno posodo, v katero vstaviš papirnato brisačko. Zaprta posoda bo poskrbela, da se mikrozelenje ne bo preveč izsušilo, papirnata brisačka pa bo zadržala presežek vlage in na ta način bo mikro zelenjava ostala sveža dalj časa. Na ta način mikro zelenje zdrži med 7 – 10 dni.

Nasvet št. 3:

Posodice nikoli ne napolni do vrha. Mikrozelenje notri položi nežno, brez tiščanja in želje, da ga v posodico spraviš čim več. Pomembno je, da je med rastlinicami dovolj prostora za kroženje zraka, v nasprotnem primeru bodo začele gniti. 

Nasvet št. 4:

raziskave so pokazale, da je obstojnost mikro zelenja v hladilniku močno odvisna od temperature v hladilniku. Mikro zelenjava je obstojna dlje, če so v hladilniku 4 °C namesto 10 °C.

Zamrzovanje mikro zelenjave

Tako kot večina ostale zelenjave, lahko tudi mikro zelenjavo zamrznemo. A pri tem je pomembno poudariti naslednje: če se okus niti ne spremeni, pa bo tekstura popolnoma drugačna, včasih tudi barva. Tekstura se spremeni za to, ker mikro zelenje vsebuje veliko vode, in zamrzovalni proces uniči strukturo celic. Ko boš mikro zelenje odtajal, bo vse skupaj po izgledu ena mehka, zdrizdasta gmota. 

Kakor koli, če se ti slučajno zgodi, da imaš res velike presežke mikro zelenjave, jo le zamrzni, zamrznjeno pa potem uporabi v jedeh/pijačah, kjer mikrozelenju v osnovi spremeniš teksturo. Več o idejah, kje vse lahko uporabiš mikro zelenje, pa najdeš v tem prispevku.

Glede na to, da ti je ostal tak presežek mikro zelenja, pa je smiselno, da drugič planiraš že v naprej kako in v kakšnih jedeh boš vzgojeno mikrozelenje porabil.

Nasvet št. 5:

 zamrznjeno mikro zelenjavo nato uporabi v jedeh, kjer sama tekstura mikro zelenja ni pomembna, saj jo v osnovi spremeniš (npr. smutiji, namazi, ipd.).

Dehidracija mikro zelenja

Mikro zelenje se lahko dehidrira. Ta metoda je zelo dobra glede ohranjanja vitaminov in mineralov. Obstaja več načinov možne dehidracije mikro zelenjave. Midva v tem nisva domača, saj dehidratorja nimava in ne uporabljava. A drugi hvalijo takšen način konzerviranja mikro zelenja, ker na koncu rokujejo s prahom mikro zelenjave, ki ga radi dodajajo k juham, kot začimbo k različnim prilogam, v smutije, ipd.

Kratek povzetek

Stremeti želimo k temu, da mikro zelenjavo porežemo tik preden jo damo na krožnik oziroma zaužijemo. V kolikor to ni mogoče, se lahko poslužimo različnih načinov shranjevanja mikro zelenja.

Mikro zelenjavo lahko shranimo v hladilniku, v nepredušno zaprti posodi, v katero smo vstavili papirnato brisačko. S temperaturo hladilnika okoli 4 °C, bo tako shranjena mikro zelenjava ostala sveža med 7 – 10 dni. Mikro zelenje lahko tudi zamrznemo, vendar se mu bo na ta način spremenila tekstura. Zato to mikrozelenje kasneje uporabimo v raznih smutijih, namazih, ipd. kjer samo teksturo tako ali tako spremenimo. Mikro zelenjavo pa lahko tudi dehidriramo. S tem načinom se znebimo vode in ob pravilnem postopku ohranimo večino vitaminov in mineralov.

Vsekakor je pri vzgoji mikro zelenjave doma smiselno tudi vnaprejšnje planiranje obrokov, da lahko mikro zelenje v čim večji meri uporabimo sveže.

Pa veliko okusnih obrokov želiva!

Foto: Unsplash

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden