Navodila za uporabo

Najprej čestitke, da si se odločil za gojenje mikrozelenjave doma. Na tem mestu lahko najdeš natančna navodila za gojenje mikrozelenja s pomočjo Evolve Garden seta.

Vsebino sva razdelila v tri sklope: 
V prvem delu lahko prebereš kratka navodila, ki nudijo dovolj informacij, da uspešno vzgojiš mikrozelenjavo. 
V drugem delu najdeš dodatna pojasnila, za vse tiste, ki se želite res prepričati, da vse delate prav.
V tretjem delu pa si lahko prebereš specifične značilnosti kaljenja za vse vrste semen, ki jih lahko kupiš pri nas. 

V kolikor se ti porodi še kakšno vprašanje, te vabiva preveriti najpogostejša vprašanja in odgovore, vsekakor pa nama lahko tudi pišeš.

Kratka navodila

Z Evolve Garden setom je gojenje mikrozelenjave izredno preprosto. Vse, kar poleg seta potrebuješ, je voda. Lastno mikrozelenje boš vzgojil v treh korakih:

 1. DODAJ VODO
  Eno rastno podlogo vstavi v plastično korito in dodaj 850 mL vode. Pritisni na podlogo in zadrži, da se podloga prepoji z vodo. 
 2. POSUJ SEMENA
  Po rastni podlogi čimbolj enakomerno posuj semena. Uporabi vsa semena v vrečki. Nato plastično korito vstavi v lesen okvir.
 3. POKRIJ, POČAKAJ, POREŽI
  Semena pokrij z drugim koritom. Odkrij jih po treh dneh in jih pusti rasti še nadaljne 4-6 dni. Ko rastlinice razprejo prva dva klična lista, jih poreži s škarjami ali ostrim nožem.

Dodatna pojasnila

 • Kokosova rastna podloga mora biti obrnjena tako, da je “povoskan” del obrnjen navzdol.
 • Četudi se ti zdi veliko, na začetku dolij 850 mL vode. Kokosova vlakna imajo odlično absorbcijo; na tak način pa boš lahko zalil le prvi dan.
 • Ena vrečka predstavlja optimalno količino semen za površino Evolve Garden seta, tako da vedno posuješ celotno vrečko. Prav je, da so semena posejana precej na gosto, saj bodo mlade rastlinice druga drugi nudile oporo.
 • Pladenj imej na sobni temperaturi, sama sva sprobala temperaturni razpon od 19 – 24°C in povsod so rastlinice dobro rastle. Ni pa naš set primeren za gojenje na zunanjih temperaturah (oziroma temeraturah, ki močno odstopajo od ranga 19-24°C). Z regulacijo temerature sobe lahko vplivaš na hitrost rasti mikrozelenja: hladnejša kot bo temperatura soba, počasnejša bo rast.
 • Rastlinice pusti pokrite 3 dni. Normalno je, da rastlinice v tem času med rastjo same nekoliko dvignejo pokrov. Ko boš dvignil pokrov, bodo rastlinice rumene barve. To je popolnoma okej, saj so kalile v temi. V naslednjih dneh bodo dobile zeleno barvo.
 • Ko pokrov dvigneš, je pomembno, da so rastlinice na dnevni svetlobi. Direktna sončna svetloba ni potrebna. Uspevale bodo na okenskih policah, na kuhinjskem pultu, na delovni mizi… povsod, kjer imajo vir dnevne svetlobe. Za vzgojo ne potrebuješ nobenega dodatnega umetnega vira svetlobe. Po dnevu ali dveh boš morda opazil, da so se rastlinice začele obračati proti svetlobi. V tem primeru zgolj zasukaj pladenj, da bo rast povsod enakomerna. V temi pa mikrozelenje ne bo uspevalo.
 • Pri rasti boš lahko opazil belo snov na kokosovih vlaknih, ki je pri različnih semenih različno izražena. To ni plesen, ampak drobne lasne koreninice, ki omogočajo črpanje hranilnih snovi in vode iz rastne podloge in s tem optimalno rast mikrozelenja.
 • Če slučajno opaziš, da se mikrozelenjava poveša oziroma ne raste, imaš verjetno v stanovanju izredno suh zrak, ali pa si na začetku dodal manjšo količino vode. V tem primeru dodaj še deci vode in opazuj, ali bo to naredilo razliko v rasti.
 • Glavno merilo, kdaj lahko začneš rezati mikrozelenjavo je takrat, ko rastlinice razvijejo in razprejo oba klična lista. Pri nekaterih rastlinah je to lahko že 6. dan, pri nekaterih pa 10. dan. Povprečje je 7 dni. A z rezanjem lahko začneš takoj, ko sta klična lista v polnosti razvita. Če na kličnih listih ostane semenska lupina, jo odstranimo (npr. pri sončnicah).
 • Za rezanje mikrozelenjave ti svetujeva uporabo kuhinjskih škarij. Nama se je to izkazalo za najboljšo varianto, saj lahko s škarjami natančno odrežeš želeno količino, pa tudi lažje je zarezati nekaj milimetrov nad rastno podlogo.
 • Ker so tako kokosova vlakna kot vsa semena ekološkega izvora z ustreznim certifikatom, ti načeloma mikrozelenja ni treba spirati pred uporabo. V kolikor imaš doma zelo prašno, pa vseeno svetujeva, da mikrozelenje na hitro spereš pod hladno tekočo vodo. 
 • Mikrozelenje lahko še nekaj dni od razvoja prvih kličnih listov vsak dan sproti režeš glede na to, koliko ga porabiš. Če želiš podaljšati čas žetve, torej da boš lahko rastlinice rezal dlje časa, jih postavi v hladnejšo sobo in s tem upočasni rast. Za vnos maksimalne količine vitaminov, mineralov in ostalih mikrohranil je zaželena njihova takpjšnja uporaba v prehrani.
 • Ko se rastlinice začnejo povešati, pomeni, da so porabile vodo oziroma hranila iz rastne podloge. V kolikor še nisi pri koncu z rezanjem, vso mikrozelenje poreži in shrani v hladilnik v nepredušno zaprto posodo, v katero si dal papirnato brisačko. Ta bo preprečila nabiranje vlage, ki bi lahko povzročila gnitje mikrozelenjave. Tako shranjeno mikrozelenje lahko hraniš v hladilniku še do 10 dni. Pomembno je tudi, da mikrozelenja “ne tiščiš” v posodico, ampak nežno položiš vanjo, da je med stebelci dovolj prostora za kroženje zraka.
 • Vabiva te, da mikrozelenje vključiš v čim več različnih obrokov – presenečen boš, kako odlično se poda k najrazličnejšim jedem. Pod zavihkom Uporabno najdeš tudi nekaj receptov, recepte pa deliva tudi na naši mejling listi, kjer te vabiva, da se nam pridužiš. Želiva ti veliko užitkov ob gojenju mikrozelenjave, predvsem pa uživanja v vizualno privlačnejši, okusnejši in bolj zdravi hrani, za katero si poskrbel sam.

Značilnosti posameznih tipov semen

Spremljaj to stran, saj bova kmalu objavila značilnosti vzgajanja vsake vrste semen, ki jih najdeš v naši ponudbi:

 • brokolija,
 • detelje,
 • gorčice,
 • grškega sena,
 • redkvice China Rose,
 • redkvice Daikon,
 • rukole,
 • sončnice in
 • vrtne kreše.