Nasveti, recepti in ideje

Plesen in mikro zelenjava

Na naju se veliko ljudi obrne z vprašanjem in sliko, če se je na njihovem “okenskem vrtičku” ob gojenju mikro zelenjave razvila plesen. Čeprav je do sedaj odgovor bil vedno ne, pa se plesen lahko razvije tudi pri gojenju mikro zelenja.

V tem prispevku se bomo naučili razlikovati med plesnijo in drobnimi koreninskimi laski (ki jih največkrat zamenjamo za plesen), kdaj se plesen lahko pojavi pri vzgoji mikro zelenjave ter možne rešitve, da s plesnijo ne bo težav.

Seznam Vsebine

Razlika med koreninskimi laski in plesnijo

Koreninski laski predstavljajo del koreninske strukture, ki jo razvije mlada rastlinica v zgodnjih fazah rasti. Drobni koreninski laski rastlini pomagajo, da lahko vsrka večjo količino vode in ji tako pomagajo pri zgodnji rasti. Koreninski laski so pri nekaterih vrstah mikro zelenjave vidni bolj, pri drugih vrstah manj. 

Koreninski laski bodo najbolj opazni takoj po kalitvi, ko so rastlinice še čisto majhne in takrat jih ljudje največkrat zamenjajo za plesen. Pri nadaljni rasti rastline koreninski laski ostajajo ob rastni podlagi, ločitev med plesnijo in laski pa je enostavnejša.

Vidni koreninski laski 3. dan po setvi, ko rastline odkrijemo.
Koreninski laski pri redkvici Daikon in sončnici.

Kakšne so glavne razlike med koreninskimi laski in plesnijo?

  • Pri koreninskih laskih lahko opazimo tanke nitke, plesen pa ima strukturo pajkove mreže,
  • koreninski laski so vedno ob rastni podlagi pri začetku stebla rastline, medtem ko je plesen lahko kjerkoli nad rastno podlago, tudi višje po steblu in med samimi rastlinicami,
  • plesen se lahko pojavi okrog nevzklitih semen, medtem ko rastlinski laski tam ne bodo prisotni.
Primerjava koreninskih laskov in plesni na posevku sončnice.

Kdaj se na mikro zelenjavi lahko pojavi plesen?

Obstajajo pogoji, kjer se plesen lažje razvije, tudi pri gojenju mikrozelenjave, čeprav je ob pravilnemu načinu gojenja verjetnost pojava plesni res majhna.

Neprimereno zalivanje glede na izbiro substrata

Največkrat se plesen pojavi, kadar pri gojenju mikro zelenjave kot substrat uporabiš zemljo ter posodo z neprimerno drenažo, ob tem pa mikrozelenje preobilno zalivaš. Na tak način postane zemlja premalo zračna, kar predstavlja odličen pogoj za razvoj plesni in ostalih mikrobov. Dobra rastna podlaga in primerna vlažnost, kjer rastlinice dobijo dovolj vode, a ta ne zmanjšuje zračnosti rastne podlage, je ključ do tega, da se plesen ne razvije.

Hidroponične rastne podloge (ki jih uporabljamo tudi v Evolve Garden setih) so glede tega lahko učinkovitejše, saj so bolj porozne, z boljšo zračnostjo, ki omogoča dober in zdrav koreninski razvoj mladih rastlinic, kar zelo zmanjša verjetnost pojava plesni.
Veva, sliši se komplicirano in ravno zato so Evolve Garden seti za gojenje mikro zelenjave narejeni tako, da je ob upoštevanju navodil za gojenje razvoj plesni skoraj nemogoč in ti o tem ni potrebno skrbeti.

Prevelika vlažnost v sobi, kjer gojiš mikro zelenjavo

Plesen se najraje razvije v toplih in vlažnih okoljih. V splošnem velja, da večja, kot je vlažnost zraka, večja je verjetnost, da se razvije plesen. V kolikor doma gojiš mikro zelenje, ti priporočava, da stanovanje vsaj dvakrat dnevno dobro prezračiš. To pomeni odprta okna na stežaj za vsaj 5 do 10 minut. V kolikor mikro zelenjavo gojiš v kuhinji, ti priporočava, da vedno, kadar kuhaš, uporabljaš prezračevalni sistem, kuhinjo pa po kuhanju tudi prezračiš.

Pomanjkanje dnevne svetlobe in slabo kroženje zraka.

V kolikor gojiš mikro zelenjavo na okenski polici, bodo rastlinice imele dovolj dnevne svetlobe. Priporočava, da na oknih, kjer gojiš mikro zelenje, ne uporabljaš rolet – mimogrede se ti namreč lahko zgodi, da rolete kdaj pozabiš dvigniti, ali pa jih dvigneš veliko po sončnem vzhodu in tako rastlinice prikrajšaš za pomembne ure dnevne svetlobe. Na tem mestu naj omeniva tudi, da direktna sončna svetloba, sploh v poletnih mesecih, ni najboljša. 

Samo kroženje zraka pa spodbudiš že z prej omenjenim prezračevanjem prostorov. V kolikor gojiš več kot en pladenj mikro zelenja, ti priporočava, da jih imaš ločeno; da skupaj ne tvorita ene večje površine. Tako bo kroženje zraka boljše med samimi rastlinicami, kar onemogoča rast plesni. 

Ali lahko uživam mikro zelenje, kjer se je pojavila plesen?

Mikro zelenja nikar ne uživaj surovega, v kolikor na njem najdeš plesen. Tudi, če mikro zelenjavo odrežeš tam, kjer plesni ne vidiš, so spore plesni tako majhne, da jih naše oko ne more zaznati. Če ne želiš zavreči celega pladnja, odreži mikro zelenje tam, kjer plesni ne vidiš, nato ga dobro operi in toplotno obdelaj. Visoka temperatura bo uničila morebitno prisotne spore.

Kako lahko pri vzgoji mikro zelenjave rešim težave s plesnijo?

Obstaja več različnih načinov, kako se znebiti plesni; odvisno od tega, ali želiš posevek obdržati ali ne. 

Kot sva že napisala: če želiš del mikro zelenja vseeno zaužiti, ga nikar ne uživaj surovega: mikrozelenje, kjer plesni ne opaziš, poreži, dobro speri in toplotno obdelaj, da se znebiš morebitnih spor. 

V kolikor se želiš znebiti plesni in spor na samem posevku, se lahko poslužiš mešanice 3% raztopine peroksida, belega kisa in vode. Poskrbi, da bo raztopina peroksida označena z “food grade”, kar pomeni, da jo lahko uporabljaš pri predelavi hrane, saj izpolnjuje vse standarde, ki so določeni v kodeksu kemikalij za živilstvo (t.i. “Food Chemical Codex, FCC). Imej v mislih še to, da lahko s prevelikim odmerjanjem omenjene raztopine mikro zelenje tudi poškuduješ in uničiš posevek. Midva se te opcije ne poslužujeva, saj se nama je do sedaj plesen ob vseh X pladnjih, ki sva jih gojila, naredila samo pri testnih verzijah, kjer sva testirala različno dolgo namakanje semen in enkrat na navadnem posevku, ko nisva skrbela za dobro prezračevanje prostora (ups). 

Kakorkoli.

Vsekakor je najenostavneje, da posevek, kjer opaziš, da se je razvila plesen, zavržeš in zadevo ponovno poseješ. Tako preprečiš širjenje plesni na morebitne ostale posevke. 

Pri ponovnem sajenju bodi pozoren na naslednje stvari:

  • uporaba kvalitetnih semen
  • preveri, ali moraš semena predhodno namočiti
  • gostota sajenja
  • ustrezno vlaženje rastne podloge
  • ustrezno prezračevanje prostora, kjer gojiš mikro zelenje

Prve tri alineje se nanašajo na seme, tako da najprej poglejmo te točke:

Semena, ki jih uporabljaš, naj bodo kvalitetna. To je ena izmed največjih začetniških napak, ki jih lahko narediš, ko se lotiš gojenja mikro zelenjave. Kupi netretirana semena, ki so namenjena kaljenju. Zelo malo verjetno je, da bi bila kvalitetna semena kakorkoli kontaminirana (zaradi česar se nato lahko razvije plesen). Pa še pridelek bo obilnejši, saj je izkoristek kaljivosti veliko višji kot pri običajnih semenih. 

Pomembno je, da preveriš, ali moraš semena predhodno namakati. To je potrebno predvsem pri večjih semenih, ki imajo trdnejši ovoj. 

In nato je pomembno, da si pozoren še na gostoto sajenja. Seme moraš posejati ravno prav na gosto, da bodo rastlinice druga drugi nudile oporo in ravno prav na gosto, da bo med samimi rastlinicami še možno dovoljšnje kroženje zraka – s tem namreč poskrbimo, da plesen nima pogojev za svoj razvoj.

Naj na tem mestu omeniva, da so Evolve Garden seti narejeni tako, da o vsem omenjenem ne rabiš razmišljati: semena, ki jih uporabljamo, so izredno kvalitetna, brez GSO, netretirana, proizvedena v EU in imajo ekološki certifikat. 

Ravno tako ti na vrečko napiševa, ali je potrebno semena predhodno namočiti ali ne, semena pa pakirava tako, da je količina idealna za en posevek – ti zadevo zgolj čim bolj enakomerno potreseš in voila!

Sedaj pa poglejmo še drugi dve alineji:

  • ustrezno vlaženje rastne podloge
  • ustrezno prezračevanje prostora, kjer gojiš mikro zelenje

Izbira rastne podloge vsekakor je pomembna, saj je od izbire odvisno, na kakšen način in kako pogosto boš rastlinam moral dodajati vodo. Več o tem sva pisala že v članku Vse o mikrozelenju. 

Na kratko naj omeniva to, da je pri uporabi zemlje kot rastne podloge potrebno vsakodnevno zalivanje, kjer moraš paziti na ustrezno količino vode in ustrezno drenažo. Pri uporabi ekoloških kokosovih rastnih podlog, ki jih uporabljamo tudi pri Evolve Garden, pa zaradi lastnosti te rastne podloge, mikro zelenje zaliješ zgolj prvi dan setve in potem nič več – našla sva namreč način, da je vode in vlažnosti ravno prav – da mikro zelenjava dobro uspeva in da se plesen ne bo razvijala.

Mimogrede, plesen se rada pojavi tudi, v kolikor za gojenje mikro zelenja za rastno podlogo uporabljaš zemljo, ki je ne menjaš ob vsakem novem posevku.

Kot sva omenila že prej, je prezračevanje prostora, kjer gojiš mikro zelenje, nujno, saj s tem reguliraš vlažnost sobe in poskrbiš za kroženje zraka. Misliva, da je to bil tudi razlog v vsej najini zgodovini sejanja, da se nama je enkrat na enem posevku plesen tudi razvila.

Kratek povzetek

Pri vzgoji mikro zelenjave je pomembno, da se naučimo razlikovati med drobnimi koreninskimi laski in plesnijo, saj drobne koreninske laske, ki so osnova za dobro rast mikro zelenja, največkrat zamenjamo s pojavom plesni.

Kljub temu, pa je pojav plesni pri vzgoji mikro zelenjave možen, v kolikor gojimo rastline na neprimeren način. Plesen se lahko pojavi predvsem, kadar gojimo mikro zelenjavo v prevlažnem prostoru, če mikro zelenje nima dovolj dnevne svetlobe, je v svetlobi preslabo kroženje zraka, in največkrat, kadar uporabimo rastno podlogo s preslabo zračnostjo in drenažo.

Upava, da sva ti s tem prispevkom pomagala pri razlikovanju med koreninskimi laski in plesnijo in odgovorila na nekatera tvoja vprašanja v zvezi s pojavom plesni. V kolikor te zanima še kaj, nama prosim piši, saj se podobno vprašanje gotovo poraja še komu.


Želiva ti čimveč koreninskih laskov in nič plesni;
naj ti mikro zelenjava dobro uspeva!

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden