Pogosta vprašanja

Splošno o Mikrozelenjavi

Z njimi lahko narediš solato, jih dodaš smoothijem, okrasiš zrezke, dodaš v omake, juhe, sendviče, pizze, testenine ali pa jih preprosto ješ same.

Možnosti so neskončne. Zaradi različnih okusov ti nikoli ne bo zmanjkalo zanimivih načinov za uporabo.

Nekaj idej lahko dobiš tudi na našem blogu.

Vsi vemo, da je zelenjava ključen del vsake zdrave prehrane. V povprečju Slovenci pojemo premalo zelenjave. 

Ni pa vse le v količini, tudi kakovost je pomembna.

Raziskave kažejo, da mikrozelenjava vsebuje do 9x več vitaminov in nekaterih drugih hranilnih snovi kot odrasla zelenjava. Hkrati je mikrozelenje bogato z vlakninami, minerali in celo beljakovinami.

Poleg tega mikrozelenjava ne vsebuje ostankov škropiv in umetnih gnojil. Vzgojena je pred tvojimi očmi.

Zaradi enostavnega gojenja je mikrozelenjava idealen dodatek k vsaki zdravi prehrani.

Vsaka vrsta ima svoj, značilen okus. Večina ljudi, ki prvič poskusi mikrozelenjavo je presenečenih kako podoben je okus odrasli zelenjavi.

Redkvica ima na primer rahlo pikanten okus, sončnica je hrustljava in spominja na sončnična semena, stebelca gorčice imajo izrazit okus po hrenu… 

Več o vrstah mikrozelenja, ki jih ponujamo pri Evolve Garden, si lahko prebereš v na strani Naša semena.

Semena in rastne podlage

Vsa naša semena se držijo strogih ekoloških smernic. Semena ne vsebujejo GSO, vsa pa imajo tudi ekološki certifikat. Pridelana so v EU.

Ker semena vsebujejo vso potrebno “hrano” za rast rastline, ni potrebno dodajanje gnojil. 

Mikro zelenjava iz Evolve Garden je vzgojena pred vašimi očmi in ne vsebuje ostankov škropiv. To pomeni, da jo lahko takoj, ko jo porežeš, brez spiranja z vodo, postrežeš na krožniku!

Glavni razlog je, da je vzgoja mikrozelenja z rastno podlago iz kokosovih vlaken enostavnejša kot z zemljo. Z uporabo kokosovih vlaken namreč poskrbimo, da 

  • zalijemo semena zgolj prvi dan setve, medtem ko je pri uporabi zemlje potrebno vsakodnevno zalivanje. 
  • Sejanje semen je na kokosova vlakna enostavnejše v smislu umazanije, ki nastane pri tem.
  • Tudi rezanje mikro zelenjave je preprostejše na kokosovi podlagi, saj se tako izognemo možnosti, da po nesreči na našo jed nanesemo tudi nekaj zemlje. 
  • Po končanem rezanju je menjava kokosovih vlaken veliko enostavnejša kot menjave zemlje (ki jo je pri vzgoji mikrozelenjave ravno tako potrebno menjati za vsak posevek).

Kokosove rastne podloge ne moreš uporabiti ponovno, saj se pod rastno podlogo močno prepletajo korenine mladih rastlinic, prav tako pa v njihovi zgodnji fazi rasti mikrozelenjava intenzivno črpa hranila iz rastnih podlog. 

Ker ima kokosova rastna podloga ekološki certifikat, enako pa velja za vsa naša semena, jo lahko brez slabe vesti zavržeš na kompost ali v biološke odpadke. 

Ob novi setvi pa uporabiš novo kokosovo rastno podlogo, ki si jo prejel ob nakupu nove vrečke s semeni.

Lahko. Ker v naših setih in ob nakupu naši semen prejmeš kokosovo podlago, so naša navodila prilagojena tej rastni podlagi. Če želiš uporabiti zemljo, ti svetujemo, da uporabljaš kvaliteten substrat, mikrozelenje vsakodnevno zalivaš, zemljo pa po tem, ko mikrozelenje porežeš, zamenjaš z novo.

V kolikor semena kupiš pri nas, ob vsaki vrečki semen prejmeš tudi eno rastno podlogo.

V eni vrečki semen je optimalna količina semen za površino v Evolve Garden setu. Seveda pa si lahko dovolite eksperimentirati in na polovico podloge posejete polovico ene, in na drugo polovico podloge polovico semen iz druge vrečke.

 

V kolikor te zanima Mini Evolve Garden set, ki bo imel polovično površino našega Evolve Garden seta, nam svoje zanimanje prosim izrazi na grow@evolvegarden.com. Ob zadostnem zanimanju bomo šli tudi v izdelavo takšnega seta.

Vzgoja mikrozelenjave

Z našim setom je gojenje mikrozelenjave izredno enostavno. 

Za gojenje ne potrebuješ posebnega znanja, dodaš le vodo in počakaš. Postopek je tako enostaven, da ga lahko izvedejo 3 leta stari otroci (poskusili smo na lastni koži).

Samo 7 do 10 dni! Ker mikro zelenjavo poberemo v zgodnji fazi, je rast resnično hitra.

Točen čas trajanja je odvisen od vrste rastline in pogojev, ampak Evolve Garden ponuja idealne pogoje za rast brez vsakodnevnega zalivanja.

Brez panike, ne gre za plesen. Večina vrst semen ob kaljenju ustvari tanke bele lasne korenine, ki na prvi pogled izgledajo kot plesen. Gre za normalen pojav in bele “puhaste” korenine le pomagajo rastlinam rasti hitreje.

Dobra novica: lahko. Pri Evolve Garden spodbujamo gojenje mikrozelenjave, tudi če pri tem ne uporabljaš naših izdelkov. Z gojenjem lastne hrane varujemo okolje in lastno zdravje.

Evolve Garden ponuja enostaven, hiter in preverjen način gojenja mikrozelenjave za tiste, ki želijo preverjeno, ekološko seme, ki ne želijo vsakodnevnega zalivanja, in se ne želijo ukvarjati z umazanijo, ki jo ustvari gojenje v zemlji.

Pravilo je, da lahko začneš z rezanjem mikrozelenja takoj, ko se pri mladi rastlini razvijeta prva dva prava lista. Za naša semena to velja v povprečju sedem dni od dneva, ko seme poseješ.

Kako dolgo traja pri posamezni vrsti naših semen, si poglej na strani Naša semena.

S tem, ko mlado rastlinico porežeš, onemogočiš njeno nadaljnjo rast, tako da mikrozelenjava po tem, ko jo porežeš, ne zraste ponovno. Za novo dozo mikrozelenjave poseješ novo vrečko semen na novi rastni podlagi.

Naš set je ustvarjen za gojenje mikrozelenjave pri sobni temperaturi, torej v notranjih prostorih. Na balkonu mikrozelenje ne bo uspevalo, ali pa bo uspevalo slabše. Za gojenje je primernih veliko različnih notranjih površin; od okenskih polic, kuhinjskih pultov, delovnih miz ipd. Pomembno je, da je temperatura nekje med 19 in 23 °C, ter da ima mikrozelenje na voljo dnevno svetlobo.

Hranjenje mikrozelenjave

Mikrozelenjavo lahko brez problema hraniš v hladilniku do 14 dni.

Pomembno je, da jo hraniš v zaprti posodi, na dno posode pa razgrneš papirnato brisačko.

Mikrozelenjavo lahko začneš rezati takoj, ko se razvijeta prva dva prava listka. Po tem času bo mikrozelenjava še nekaj dni uspevala v setu. Ko počrpa vsa hranila in vodo, boš opazil, da se začnejo stebelca povešati. Takrat mikrozelenje poreži, zapri v nepredušno posodo, v katero dodaš papirnato brisačko ter hrani v hladilniku do 14 dni.