Nasveti, recepti in ideje

16 Idej, kje uporabiti mikro zelenjavo

Čeprav že imamo zavedanje, da z mikro zelenjavo močno povečamo vnos vitaminov in mineralov v naše telo, pa ima marsikdo težavo, ker ne ve, kako mikro zelenje v prehrani sploh uporabiti. Ker se nam vsem zgodi, da tu in tam potrebujemo nekaj navdiha, sva v spodnjem članku opisala nekaj glavnih tipov jedi, ki jih lahko odlično kombiniramo z najrazličnejšo mikro zelenjavo.

Najpogostejši tipi jedi, na katere pomislimo, ko želimo uporabiti mikro zelenje, so sendviči, solate, pice in šejki. A mikro zelenjavo uporabljamo tako v hladnih kot toplih jedeh, ali pa jih uživamo kar same. V tem članku poleg najbolj poznanih tipov dodajava še nekaj takšnih, na katere mogoče ne bi pomislil, a so kombinacije res vrhunskega okusa - da se boš doma počutil kot v eni izmed vrhunskih restavracij. Nama se že ob vseh slikah cedijo sline... ;)

Seznam Vsebine

1. Mikro zelenjava in sendviči, wrapi, kanapeji

Najbolj preprosto mikro zelenjavo uporabimo v sendvičih. Gre za zelo preprost način, kako v trenutku hrani povzdigneš okuse kot tudi vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki jih boš vnesel v telo. Pri nas doma mikro zelenjavo na tak način verjetno največkrat uporabimo (poleg tega, da jo režemo in zobamo kar sproti). Za zajtrk in večerjo si namreč pogosto privoščimo obložene kruhke, , Gašper pa si v službo za malico velikokrat vzame sendviče.

V sendviče paše katera koli mikro zelenjava; mi se največkrat poslužimo sončnic, brokolija, rukole, redkvice in kreše. Oziroma, kar imamo takrat na razpolago. 🙂

2. Mikro zelenje in omlete

Mikro zelenje odlično paše tudi k jajčnim jedem. Mi jih zelo radi kombiniramo k omletam, kamor dodajamo še zelenjavo (paprika, paradižnik, bučke) in sir.

Največkrat k omleti kombiniramo brokoli, krešo, deteljo, tudi sončnico.

3. Mikro zelenjava in različni namazi

Mikro zelenje lahko uporabiš kot dodatek k različnim namazom. Mi jih največkrat dodajamo k namazom, ki so narejene na osnovi skute. Uporabimo rukolo, krešo in sončnico, tudi brokoli.

4. Mikro zelenje in sokovi (smutiji)

Odličen način, kako uporabiti presežek mikro zelenja, ali kadar otroci ne želijo jesti veliko zelenjave kot take. Mikro zelenje preprosto dodaš k svojemu najljubešemu smutiju. To je tudi odličen način, da uporabiš zamrznjeno mikrozelenje. V ta namen priporočava, da uporabiš mikro zelenjavo nežnejšega okusa, kot naprimer brokoli in sončnico.

5. Miko zelenjava in juhe

Mikro zelenjava se odlično poda k marsikateri kremni juhi. Juhe bodo izgledale kot iz restavracije! V azijskih kuhinjah pa mikro zelenje uporabljajo tudi v bistrih juhah.

6. Mikro zelenje in testenine

Iz mikro zelenja lahko narediš pesto, ki ga nato lahko dodaš k testeninam (ali pa ga vmešaš v solato, oziroma namažeš na kruh). Lahko pa mikro zelenje na koncu vmešaš ali potrosiš po testeninah. Njam!

7. Mikro zelenje in rižote

Če paše mikro zelenjava na testenine, seveda paše tudi na rižote. Pa vse nadomestke rižot, ko riž zamenja ješprenj, pira…

8. Mikro zelenjava in morska hrana

Mikro zelenjavo lahko dodamo k rakcem, ribam, lignjem, fish burgerjih…

9. Mikro zelenjava in solate

Tukaj je meja samo domišljija. V solate lahko vmešamo eno ali več vrst različnega mikro zelenja, lahko pa si pripravimo solato zgolj iz mešanice različnega mikro zelenja. Poživi lahko katerokoli vrsto solate, v katerem koli delu leta.

10. Mikro zelenje in meso

Mikro zelenjava se odlično poda k mesu. Mi jo največ kombiniramo h govedini in piščancu, ali kot “prilogo”, ali pa kot vizualni učinek ala “posteljica” za pod stejk ipd.

11. Mikro zelenjava in burgerji

Mikro zelenjava se odlično poda najrazličnejšim burgerjem, ne glede na to, ali se v hamburgerju skriva goveji polpet, piščanec, lečin polpet, lososom, ali fižolov polpet. Mikro zelenje burger poživi, mu da odličen izgled, in tisto piko na i glede okusa in hrustljavosti (poskusi sončnico in gorčico, gorčico in rukolo, redkvico).

12. Mikro zelenjava in pice

Taka domača, poznana uporaba. Čeprav najprej pomislimo na mikrozelenje rukole, pa lahko uporabimo tudi mikro zelenjavo brokolija, detelje, kreše, sončnice…

13. Mikrozelenjava in azijska kuhinja

Grško seno je mikro zelenje, ki se ga veliko uporablja v indijski kuhinji. Ostalo mikro zelenjavo pa lahko uporabimo v raznih vegi bowlah, in stir-fry jedeh.

14. Mikro zelenje in narezki

Mikro zelenjava odlično poživi vsako ploščo z narezkom, odlično poživi razne kanapeje in ostali finger food.

15. Mikro zelenjava in sadje

Marsikatero mikro zelenje se odlično poda k sadju. Nam je zmagovalka sončnica, ki pridoda hrustljavost.

16. Mikro zelenjava in sladice

Midva sicer doma tega še nisva preizkusila, a v restavracijah sva videla že tudi hude sladice, kjer je za piko na i poskrbelo mikro zelenje. Če se boš lotil priprave deserta, pri katerem boš uporabil mikro zelenjavo, pa ti mogoče lahko pomaga spodnji razdelek Za kuharske mojstrovine 😉 …

Za kuharske mojstrovine

Da ne bova govorila zgolj o tipih jedi, kamor lahko dodajamo mikro zelenje, naj omeniva še način, kako kombinirati mikro zelenjavo z račlinimi jedmi. V prvi vrsti lahko mikro zelenje kombiniraš glede na ujemanje okusov:

Mikro zelenjavaOkus / teksturaIdeje za jedi ali kombinacije, odlična za:
Brokoliblag okus / hrustljava ???????? jajčne in gobje jedi, slanino, tuno, sir, šunko, krompir, mesne in ribje jedi. Za smutije, pico, solate.
Deteljablag okus / nežna ???????? za sendviče, wrape, solate, piščančje jedi, kumare, juhe.
Gorčicarahlo pikantna / nežnagovedino, krompir, pečeno zelenjavo, jajčne jedi, morsko hrano, suši. Za sendviče, solate, azijske, indijske, italijanske jedi.
Grško senorahlo grenak okus / čvrstaza indijsko kuhinjo, riž, juhe in solate.
Redkev China Roseizrazit okus, pikantenza sendviče, solate, juhe, suši, azijske jedi, smutije, kitajske in japonske jedi.
Redkev Daikonizrazit okus, pikanten / hrustljavagovedino, morsko hrano, papriko, korenje, jajčevce, svinjino, perutnino, riž, suši. Za solate, sendviče, azijske jedi (stir-fry, springrolls, itd.)
Rukolaizrazit, rahlo pikantensirne jedi, oreščki, balzamičen kis, sadje (melone, citrusi, jagodičevje), krompir. Za pice, jajčne jedi, pesto, rižote, testenine, juhe, solate, sendviče.
Sončnicablag / hrustljava ???????? za smutije, juhe, sendviče, wrape, zelenjavne sokove, solate, umešana jajca…
Vrtna krešarahlo pikanten / nežnameso, ribe, jajčne in sirne jedi, testenine, salame, listnato zelenjavo. Za solate, zelenjavne sokove, sendviče, pesto, azijske jedi.

Seveda pa lahko upoštevaš tudi naslednje vidike:

  • če želiš jedi dodati hrustljavo komponento – sončnica, daikon redkev;
  • če želiš jedi dodati pikantnost – gorčica, redkev, rukola;
  • če želiš dodati barve – china rose redkev;
  • če želiš dodati nekaj blagega, ki se lepo ujema z – sončnica, brokoli, detelja.

Če želiš ustvarjati z mikro zelenjavo, je seveda osnova ta, da veš, kako vzgojiti mikro zelenje in kako mikro zelenjavo ustrezno shraniti, da jo boš lahko uporabil takrat, ko jo potrebuješ.

Nadvse navdušena bova, če z nama deliš slike in recepte jedi, katerim si dodal tudi mikro zelenje – sploh če so to sladice, saj na to področje midva še ne upava. 😉

Kakor koli, upava, da si s člankom dobil kakšno idejo oziroma te je spodbudil k temu, da poskusiš in preizkusiš kakšno novo kombinacijo okusov! Še enkrat – za recepte in slikice se priporočava! Naj se cedijo sline, naj bo hrana doma za “učke spočit in prste polizat”. Pa dober tek!

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden