Nasveti, recepti in ideje

8 Razlogov zakaj se mikro zelenjava začne povešati

S povešanjem mikro zelenjave se bo verjetno srečal vsak, ki jo bo poskusil gojiti doma. Vzroki za pojav so lahko zelo različni. V tem članku sva opisala najpogostejše vzroke, ki lahko pripeljejo do povešanja mikro zelenja.

Seznam Vsebine

Prepozna žetev mikro zelenja

Velikokrat je razlog za povešanje mikro zelenja ta, da je že čas za žetev (oziroma že malo zamujaš).

Midva se drživa pravila, da začneva s prvim rezanjem takoj, ko sta razvita in razprta oba klična lista. In to je lahko pri marsikateri vrsti mikro zelenjave tudi že 5. dan po setvi, sploh, če imaš v stanovanju nekoliko bolj toplo. Čeprav nekateri čakajo do dobro vidnih nastavkov prvih pravih listov, pa po najinih izkušnjah sodeč takrat rastlinice že toliko zrastejo v višino, da steblo težko podpira težo in se začno povešati, ravno tako pa takrat že začne zmanjkovati hranil, ki jih mlade rastlinice potrebujejo za rast.

Čeprav s samim povešanjem ni v tem primeru nič narobe, pa pri nekaterih vrstah mikro zelenjave velja tudi to, da z nastavki prvih pravih listov rastline dobijo drugačno teksturo in spremenijo okus, lahko tudi barvo. Predvsem tekstura postane bolj… hm, rastlinska, manj hrustljava, bolj vlaknasta. 

Verjameva, da je najboljše časovno okno za žetev in rezanje za večino mikro zelenjave od popolnega razprtja kličnih listov do vidnega nastavka prvih pravih listov. 

Najin nasvet: vsakodnevno opazuj rastline. Ko vidiš, da rastlinice pridobijo zeleno barvo (torej razvijejo prva dva – klična – lista), jih prični okušati. Če se ti okus zdi “dober”, je čas za rezanje! Večkrat ko boš posadil neko vrsto mikro zelenjave, hitreje boš prepoznal, kdaj je čas, da začneš z rezanjem mikro zelenja.

Premalo vode

To je drugi najpogostejši razlog, ki se ti lahko pripeti, ko doma vzgajaš svoje lastno mikro zelenjavo, sploh če mikro zelenjavo gojiš pozimi, v (zelo) toplem stanovanju s precej suhim zrakom.

Če ima tvoja mikro zelenjava premalo vode, se bo najprej začela povešati v kotih pladnja za gojenje in ob njegovih robovih, saj se ti deli najprej izsušijo, medtem ko sredina pladnja drži največ vode največ časa. V kolikor sumiš na premalo vode, potipaj rastni substrat. Kokosovo podlogo lahko tudi nekoliko privzdigneš. V kolikor prepoznaš, da je rastni substrat suh, dodaj nekaj vode.

Najin nasvet: vodo vedno dodajaj “od spodaj”, čimbližje pri rastnem substratu in vedno od strani. S škropljenjem z vrha se lahko nežna stebelca še dodatno povesijo, voda pa zaradi gostega načina sajenja ne pride takoj do substrata, kjer mikro zelenje vodo potrebuje.

V kolikor je imela mikro zelenjava premalo vode ter si jo dodal, se bo to z dvigom stebel poznalo že v nekaj urah.

Zalivanje z vrha

Kot sva že omenila, zalivanje z vrha lahko povzroči, da se mikro zelenjava zaradi prevelikega pritiska povesi. Idealen način zalivanja je ali z črpanjem vode od spodaj, ali z zalivanjem čim bliže substratu, kar pa žal ni vedno možno. Pri uporabi različnih substratov je zato pomembna optimalna izbira posod. Več o tem sva pisala v preglednem članku o mikro zelenjavi.

Kakorkoli, v kolikor uporabljaš Evolve Garden set, v večini primerov dodatno zalivanje ni potrebno. V kolikor pa gojiš mikro zelenjavo v toplem prostoru s precej suhim zrakom, pa se ti lahko zgodi, da imajo rastlinice premalo vode, saj voda intenzivno hlapi v okolje (glej točko 2).

V tem primeru se posluži zalivanja ob robovih pladnja. Poskrbi za zelo nežen, ozek curek vode, s katerim potuješ čimbolj ob robu pladnja, da voda odteče v rastni substrat. To je nadvse pomembno sploh bi rastlinicah, ki imajo v osnovi zelo tanka stebelca ( kot npr brokoli, kreša, detelja…), saj lahko hipna sprememba v pogojih oziroma pritisk vode na nežna stebelca povzročijo, da se mikro zelenje še dodatno povesi.

Najin nasvet: čeprav stremiva k temu, da je gojenje mikro zelenja z Evolve Garden setom doma čim enostavnejše, pa ima vsako stanovanje svojo mikroklimo, ki vpliva na rast in razvoj mladih rastlinic. Zato vsekakor priporočava, da mikro zelenje vsakodnevno spremljaš in opazuješ.

Prevelika toplota

To je lahko skriti vzrok, na katerega velikokrat niti ne pomislimo. V kolikor gojiš mikro zelenje na direktni sončni svetlobi, v rastlinjakih, ali v stanovanju, kjer imaš nad 23 °C, je lahko vzrok povešanja mikro zelenja ravno prevelika toplota.

Za vzgojo mikro zelenjave priporočava svetlo mesto brez neposredne sončne svetlobe, z nekoliko večjo vlažnostjo zraka, da voda ne hlapi tako hitro. V kolikor imaš možnost, za gojenje mikro zelenja izberi hladnejšo sobo: tako bodo rastlinice res rastle malo počasneje, a bodo zaradi tega imela močnejša stebelca, izhlapevanje vode bo počasnejše in rastlinice bodo tudi po času žetve v pladnjih zdržale kakšen dan dlje.

Neustrezno kroženje zraka (tudi neustrezna vlažnost prostora)

Neustrezno kroženje zraka je lahko večji problem predvsem v prostorih z večjo vlažnostjo. Težava se lahko pojavi tudi, če v istem prostoru gojimo več pladnjev naenkrat. Nezadostno kroženje zraka je včasih lahko razlog za povešanje rastin, še večkrat pa lahko vodi do pojava plesni.

Naj na tem mestu omeniva še to, da tudi korenine potrebujejo dostop do zraka in da niso vsi substrati enako zračni. Zračnost substrata pogojuje tudi način zalivanja. Kokosova vlakna so dovolj zračen substrat, da nam omogoča dodajanje večje količine vode že prvi dan setve in da tako vsakodnevno zalivanje ni potrebno.

V kolikor meniš, da imaš v prostoru, kjer gojiš mikro zelenjavo neustrezno kroženje zraka, predlagava uporabo ventilatorja. A poskrbi, da mikro zelenjava ni neposredno izpostavljena ventilatorju. 

Najin nasvet: iskreno priporočava vsakodnevno zračenje prostora, v katerem gojiš mikro zelenjavo. 

Neustrezna svetloba

Mikro zelenjava je v tem pogledu drugačna od kalčkov: kalčki za kaljenje ne potrebujejo (veliko) svetlobe. Svetloba pa je pri mikro zelenjavi ključna za fotosintezo, s pomočjo katere rastline lahko rastejo, razvijejo zdrava in močna stebla ter liste. 

Mlade rastline se rade povesijo, v kolikor ne dobijo dovolj svetlobe. Potrebujejo vsaj osem ur dnevne svetlobe.

Najin nasvet: v kolikor mikro zelenje gojiš na okenski polici in uporabljaš rolete, priporočava, da le-teh pri oknu z mikro zelenjem ne uporabljaš, sploh v zimskem času, ko je dnevne svetlobe manj. Na tak način bo mikro zelenjava dobila maksimalno količino dnevne svetlobe. 

V kolikor v stanovanju nimaš dobre naravne svetlobe, se lahko poslužiš tudi umetne svetlobe.

Neustrezno ravnanje s semeni

O tem, da morajo biti semena za mikro zelenje netretirana in visokokakovostna, sva pisala že ničkolikokrat. A kljub izredno kakovostnim semenom, se vsako obnaša nekoliko drugače in razlike je dobro poznati.

Čeprav je Evolve Garden set narejen tako, da omogoča enostavno gojenje mikro zelenjave, pa boš vseeno opazil razlike, če boš samo gojenje mikro zelenjave gojil glede na to, katero vrsto mikro zelenja želiš vzgojiti.

Tudi midva se še vedno učiva, testirava, čeprav sva posejala že kar nekaj pladnjev. Tudi naju kdaj kakšen posevek preseneti in pred naju postavlja izzive. Kakorkoli obrneš: semena in rastlinice so živa bitja in nanje vplivajo najrazličnejši dejavniki. 

Primer: za ljudi, ki si želijo čimbolj enostavno vzgojiti mikro zelenje sončnice, se lahko držijo osnovnih navodil – dodaš vodo, poseješ, počakaš. V veliki večini bo, ob nekih normalnih pogojih, seme vzklilo, rastlinice zrastle in mikro zelenjava bo uspešno pristala na krožniku.

A dejstvo je, da bo tak način prinesel manjši izkoristek mikro zelenjave, kot če semena pred setvijo za 24 ur namočiš. Tudi verjetnost, da se pojavi plesen, je večja, saj bo brez namakanja večje število semen ostalo nevzklitih, takšna pa so po daljšem času v vlažnem okolju precej privlačna za plesen in nekatere bakterije.

Zate pripravljava vsebino, kjer bova za vsako seme, ki ga imava v ponudbi, opisala pogoje, ki so se pri nas doma izkazala za najboljše. Seveda pa je potrebno vzeti v zakup, da mikroklima našega stanovanja ni enaka tvojemu. 

Najin nasvet: začni z najbolj preprosto verzijo gojenja mikro zelenjave (upoštevaj zgolj namakanje semen). V večini primerov boš mikro zelenje uspešno vzgojil. V kolikor pa stremiš k čim večjemu izkoristku, oziroma se pri kakšnih semenih pojavijo težave, pa se lahko bolj poglobiš v način gojenja, primeren za vsako vrsto posebej. 

Vedno sva tudi na voljo za vsa vprašanja. Obljubiva, da bova odgovorila v najkrajšem možnem času.

Neustrezna čistoča

Sliši se banalno, a vseeno napiševa. Umij si roke, preden greš sejat mikro zelenje. Poskrbi, da je korito čisto. Z umazanimi rokami ali koritom lahko nevede na posevek preneseš kakšne neljube bakterije ali druge patogene. In v kolikor jim pogoji za rast ustrezajo… 

Zaključek:

Vzroki za povešanje mikro zelenjave so lahko različni. Najpogostejši vzroki so premalo vode, da si zamudil čas za žetev mikro zelenjave, neustrezno zalivanje, prevelika toplota, neustrezna svetloba ali kroženje zraka, neustrezno ravnanje s semeni ali kontaminacija posevka. 

Vabiva te, da vsakodnevno opazuješ rast mikro zelenja – tako se boš ob parih setvah hitro naučil, ali se tvoje rastlinice dobro počutijo ali ne ter hitreje prepoznal, kdaj moraš ukrepati.

Vsako stanovanje ima namreč lastno mikroklimo, v kateri se optimalni pogoji za rast lahko nekoliko razlikujejo med seboj.

Nikar se ne ustraši kakšnega izziva in ne izgubi motivacije, če se slučajno kateri izmed posevkov ponesreči.

Kar pogumno! Verjameva, da boš na koncu izredno zadovoljen. 

Naj ti mikro zelenje dobro raste!

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden