Nasveti, recepti in ideje

Mikro zelenjava: Grško seno

Grško seno ima veliko različnih imen. V našem prostoru pogosto uporabljamo angleško ime fenugreek, uporabljata pa se tudi imeni sabljasti triplat in smiljka. Gre za enoletno rastlino, ki zraste do pol metra, semena pa najdemo v njenih strokih.

Seznam Vsebine

Spoznaj grško seno (sabljasti triplat)

Grško seno oz. triplat je enoletna rastlina, ki je razširjena v južni Evropi, Indiji, bližnjem vzhodu, Afriki, pa tudi v Avstraliji in na Kitajskem.

Gre za rastlino, ki zraste od pol do enega metra, je razvejana, močno olistana, in cveti od aprila do julija. Cvetki so majhni, beli in nežno rumeni, iz njih pa se razvije strok, v katerem se skrivajo semena. Ta so diamantne oblike, trda, rjave barve, velikosti od 3 do 5 mm. Stroki zorijo od julija do septemra. Ko porjavijo in popokajo, so semena triplata zrela in primerna za uporabo.

Okus triplata in uporaba v kuhinji

Celotna rastlina, vključno s semeni, ima močan in izrazit vonj. Grško semo lahko uporabljamo kot zelišče (sveže ali posušene liste), kot začimbo (semena) in kot zelenjavo (kalčki, mikro zelenjava, sveži listi).

Največ ga uporabljajo v kuhinjah, kjer triplat tudi raste; predvsem je značilen za indijsko kuhinjo, egipčansko kuhinjo, pa tudi kuhinje Bližnjega vzhoda.

V indijski kuhinji triplat uporabljajo v vseh treh oblikah (kot zelenjavo, zelišče ali začimbo), saj iz njega pripravljajo solate, juhe in karije. Kari, v katerem sta glavni sestavini krompir in sveže grško seno, imenujejo aloo methi. 

Grško seno se veliko uporablja v egipčanski kuhinji, kjer je ga dodajajo ploščatemu kruhu, iz semen pa pripravljajo čaj. Triplat je prisoten tudi v Bližnjevzhodnih kuhinjah, kjer se uporablja v začimbnih mešanicah, pomakah, iz njega pa pripravljajo tudi sladice, kot je helba.

Seme grškega sena ima grenak okus, zato ga pred uporabo pražimo in zmlejemo, kar ublaži grenkobo. Nekoliko grenak priokus pa ima tudi mikro zelenje.

Uporaba triplata se vztrajno veča tudi v zahodnem svetu. Lepo se poda k riževim jedem in testeninam, piščancu in h krompirju. Z njim lahko začinimo zelenjavo, omake, dodamo ga lahko h kruhu. V naši deželi lahko najdemo triplat dodan k sirom. Uporabimo ga lahko za marinade in vegeterjanske jedi, ki so značilne za indijsko, egipčansko in orientalsko kuhinjo.

Hranilne vrednosti semen grškega sena

Semena grškega sena so bogat vir proteinov, B-vitaminov in nekaterih mineralov, kjer iztopajo železo, magnezij in mangan. Na 100g semen vsebuje triplat kar 262% priporočenega dnevnega vnosa (PDV) železa, ter cca 50% PDV magnezija in mangana

Povprečna hranilna vrednost triplata na 100g:

Energijska vrednost 1,352 kJ (323 kcal)
 
Ogljikovi hidrati 58 g
Prehranske vlaknine 25 g
Maščobe 6.4 g
Beljakovine 23 g
 
Vitamini % PDV, Količina
Tiamin (B1) 0.322 mg (28%)
Ribloflavin (B2) 0.366 mg (31%)
Niacin (B3) 1.64 mg (11%)
Vitamin B6 0.6 mg (46%)
Folate (B9) 57 μg (14%)
Vitamin C 3 mg (4%)
   
Minerali % PDV
Kalcij 176 mg (18%)
Železo 34 mg (262%)
Magnezij 191 mg (54%)
Mangan 1.23 mg (59%)
Fosfor 296 mg (42%)
Kalij 770 mg (16%)
Natrij 67 mg (4%)
Cink 2.5 mg (26%)
   
Druge sestavine Količina
Voda 8.8 g

Uporaba grškega sena v ljudski medicini

Grško seno ima dolgo zgodovino uporabe v ljudski medicini, saj so ga uporabljali že Egipčani, o njem pa je pisal tudi Hpokrat v antični Grčiji. 

Zdravilni učinki in uporaba triplata so omenjeni na Ebersovem papirusu, staroegiptovskem medicinskem besedilu o uporabi zelišč, zapisanim okoli 1550 pr.n.št., ki velja za enega najpomembnejših papirusov. Semena grškega sena pa o omenjena tudi v kitajskih spisih okoli 1060 pr.n.št.

V ljudski medicini velja, da ima grško seno veliko različnih blagodejnih učinkov:

  • pitje čaja iz semen grškega sena naj bi spodbujalo laktacijo in s tem tvorbo mleka pri doječih materah,
  • pomagal naj bi uravnavati krvni sladkor in holesterol,
  • zaradi protivnetnih lastnosti naj bi triplat pomagal pri menstrualnih krčih,
  • kot zeliščna obloga naj bi pomagal pri kožnih vnetjih,
  • uživanje grškega sena naj bi povečalo moški libido,
  • pomagal naj bi pri prebavnih težavah,
  • težavah s srcem,
  • težavah z dihanjem,
  • bolečinah v želodcu,
  • pomagal naj bi pri menopavzi.

Tudi v znanstvenih objavah tekom let objave raziskav v povezavi z grškim senom naraščajo. Do sedaj je bilo v triplatu izoliranih in identificiranih več 100 različnih fitokemikalij.

 

Število raziskav na področju triplata v zadnjih letih narašča. Vir: pubmed.gov

Moderne študije v predklinični fazi so potrdile, da grško seno znižuje raven sladkorja in raven holesterola v krvi, izboljšuje spolno funkcijo, učinkuje proti razjedam, lajša bolečine ter deluje antioksidativno in protivnetno.

Narejene so klinične raziskave, ki potrjujejo, da ima grško seno pozitiven učinek na raven sladkorja v krvi in moški libido. Obstaja tudi nekaj raziskav, ki so ugotavljale nekatere druge pozitivne učinke triplata, vendar na majhnem testnem vzorcu, brez ponovljivosti rezultatov. V teh primerih bi bilo teze neprimerno navesti kot potrjene; potrebnih bi bilo več raziskav, ki bi imele večje število testirancev v primerjalnih skupinah in predvsem raziskave, ki bi prikazale enake rezultate v več zaporednih eksperimentih. Kljub temu nekateri viri navajajo, da gre za znanstveno potrjene učinke.

Mikro zelenjava grškega sena je odličen način, kako poživiti domačo kuhinjo ter ob tem v prehrano vnesti veliko hranljivih snovi. Zakaj je mikro zelenje čedalje bolj priljubljeno in zakaj jo sploh uživati, si lahko preberš v članku, kjer piševa vse o mikro zelenjavi.

Ali je potrebno semena grškega sena predhodno namočiti?

Ja. Grško seme ima trši semenski ovoj, tako da namakanje semen pred setvijo za 24h omogoči boljšo kaljenje semen, kar prinese večji pridelek in zmanjša možnost za nastanek plesni.

Kako naj kalim semena grškega sena za vzgojo mikro zelenja?

Pladenj s posejanim triplatom prekrij z drugim pladnjem za 3 dni. Dodaten pokrov bo zagotovil temo, ob tem pa zagotovil ustrezno vlago in dodatno toploto. Po treh dneh pladenj odstrani in počakaj, da se mlade rastlinice obarvajo zeleno ter klična lista razpreta. Takrat lahko začneš z rezanjem.  Poskrbi, da mikro zelenje grškega sena ni izpostavljeno direktni sončni svetlobi, saj lahko le-ta uniči rastlinice. Vabiva te, da prebereš podrobna navodila o gojenju mikro zelenjave.

Kdaj in kako lahko požanjem mikro zelenje triplata?

Ko mlade rastlinice postanejo zelene in klična lista dobro razvita, lahko začneš z rezanjem. Uporabi jedilne škarje ali oster nož in poreži rastlinice nad rastno podlago.

 Kako naj shranim mikro zelenje grškega sena?

Ko mikro zelenjavo porežeš, grško seno shrani v hladilniku, v nepredušno zaprti posodi, v katero si vstavil vlažno papirnato brisačko. Tako bo mikrozelenje zdržalo še do 10 dni. Lahko pa liste mikro zelenja triplata tudi posušiš (dehidracija). Več o shranjevanju najdeš v posebnem članku.

Viri in reference:

Izjava o omejitvi odgovornosti: to spletno mesto ne nudi zdravstvenih ali prehranskih nasvetov. Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za strokovni zdravstveni nasvet, diagnozo ali zdravljenje. Za zdravljenje ali preprečevanje kakršnega koli stanja vedno poiščite nasvet svojega zdravnika ali usposobljenega nutricionista.

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden