Nasveti, recepti in ideje

Mikro zelenjava: Vrtna kreša

Vrtna kreša je rastlina z mnogimi blagodejnimi učniki ter polna vitaminov in mineralov. Poleg tega je izredno enostavna za vzgojo doma.

Seznam Vsebine

Spoznaj vrtno krešo

Vrtna kreša je enoletna rastlina, ki raste zelo hitro, do višine 60 cm. V kolikor jo pustimo rasti, bo cvetela z majhnimi belimi ali svetlo roza cvetovi. Rada ima sončna mesta. Spada v skupino križnic; njeni sestrični sta gorčica in vodna kreša.Vrtna kreša izreedno hitro kali, sejemo jo lahko celo leto. Otroci jo bodo poznali iz poskusa sejanja v jajčni lupini.

Vrtna kreša izvira iz Male Azije, v današnjem času pa jo komercialno gojijo v Evropi, največ v Angliji, Franciji, Nizozemskem in Skandinaviji. 

Okus vrtne kreše in uporaba v kuhinji

Vrtna kreša ima rahlo pekoč okus, ki nekatere spominja na hren. Uživaš jo svežo; saj tako ohrani vse hranilne snovi.

V kuhinji se vrtna kreša največ uporablja kot dodatek k sendvičem in solatam. Odlično pa se kombinira z mnogo ostale hrane. V Angliji jo boš našel v sendvičih, v katerih so dodana jajca, saj se kreša odlično poda k jajcem. Na Arabskem polotoku iz semen vrtne kreše skupaj z mlekom in ostalimi začimbami pripravljajo zanje značilen napitek imenovan Haba Al Hamra.

Od zelenjave se okus dobro ujema s paradižnikom, kumarami, korenčkom, cvetačo, radičem in fižolom, tudi z artičokami in šparglji. Odlična je v namazih s skuto ali kremnim sirom, pa tudi v jogurtu, pinjencu, ali s kozjim sirom.

Odlična je z lososom in nekaterimi drugimi ribami, poda se k rižotam, juham, gobam, tofuju, mesu na žaru in krompirjevim jedem. Midva jo rada dodava tudi k piščancu ali puranu. Zaradi svojih hranilnih vrednosti jo lahko uporabiš tudi v smutijih.

Hranilne vrednosti vrtne kreše

Mikrozelenje kreše ima zelo malo kalorij, ob tem pa je izredno bogato z vitaminom K in vitaminom C. Za primerjavo: na enako težo, ima vrtna kreša v sebi več vitamina C kot ga je npr. v limonah ali pomarančah, ter več vitamina K, kot ga je npr. v špinači. Kreša predstavlja tudi pomemben vir aminokislin. 

Povprečna hranilna vrednost na 100g mikrozelenja vrtne kreše:

Energijska vrednost 134 kJ (32 kcal)
   
Ogljikovi hidrati 6 g
Prehranske vlaknine 1 g
Maščobe 0.7 g
Beljakovine 3 g
   
Vitamini % PDV, Količina
Tiamin (B1) 0.08 mg (7%)
Ribloflavin (B2) 0.26 mg (20%)
Niacin (B3) 1 mg (6%)
Vitamin B6 0.25 mg (15%)
Folate (B9) 80 μg (5%)
Vitamin A 346 μg (38%)
Vitamin C 69 mg (77%)
Vitamin E 0.7 mg (7%)
Vitamin K 542 μg (452%)
   
Minerali % PDV
Kalcij 81 mg (6%)
Železo 1.3 mg (7%)
Magnezij 38 mg (9%)
Mangan 0.55 mg (24%)
Fosfor 76 mg (6%)
Kalij 606 mg (13%)
Cink 0.2 mg (2%)
Selen 1 μg (2%)
Baker 0.17 mg (19%)
   
Holin 20 mg (4%)

Vrtna kreša v ljudski medicini

Krešo naj bi zaradi njenih številnih koristi za zdravje, uživali že Egipčani in Rimljani. Danes je vrtna kreša pomembna v ayurvedi, tudi na Bližnjem vzhodu predstavlja pomembno medicinsko zelišče.

Tradicionalno se uporablja pri mnogih bolezenskih stanjih. Liste uporabljajo pri težavah z jetri in skorbutičnimi bolezni, kot diuretik in kot blag stimulant. Pasto, narejeno iz semen kreše in vode, uporabljajo pri različnih kožnih težavah in sončnih opeklinah; kaljena semena proti zaprtju, sluz semen pa proti driski.

Krešo uporabljajo pri uravnavanju hormonov ščitnice. Odlična naj bi bila za zdravje kosti, zato jo uporabljajo tudi pri rahitičnih stanjih. Uživanje kreše naj bi izboljšala naše splošno zdravje in povečala našo odpornost.

Poleg omenjenih se tradicionalno kreša uporablja tudi pri zdravljenju astme, revme, kašlja, vnetega grla ali vnetju dihal, prehladih, ran, išiasa, glavobolov, pa tudi impotence in lajšanje depresije. Preprečevala naj bi zobno gnilobo ter zdravila razjede na ustni sluznici. 

Omenjene povezave med krešo in uporabo v ljudskem zdravilstvu lahko povežemo z dokazanimi vsebnostmi mineralov, vitaminov in nekaterih drugih fitokemikalij, kot so npr. nekateri alkaloidi, flavonoidi, kardiotonični glikozidi, kumarini, glukozinolati, saponini, steroli, tanini, triterpeni ipd.

Predklinične in vitro študije kažejo na protirakavo, protimikrobno, antidiabetično, hipoglikemično in antioksidativno delovanje. 

Viri in reference:

Izjava o omejitvi odgovornosti: to spletno mesto ne nudi zdravstvenih ali prehranskih nasvetov. Informacije na tej spletni strani so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za strokovni zdravstveni nasvet, diagnozo ali zdravljenje. Za zdravljenje ali preprečevanje kakršnega koli stanja vedno poiščite nasvet svojega zdravnika ali usposobljenega nutricionista.

Najenostavneje do mikro zelenjave kar doma, s setom za vzgojo Evolve Garden